You are currently viewing ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΣΤ’ ΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΒΡΑΧΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
smart

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΣΤ’ ΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΒΡΑΧΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022

Οι δύο τάξεις της έκτης είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε και να ξεναγηθούμε στον λόφο της Ακρόπολης Θαυμάσαμε από κοντά το πιο επιβλητικό ιερό μνημείο της Αθήνας αλλά και σύμβολο ολόκληρου του ελληνικού πολιτισμού, τον Παρθενώνα, ναός αφιερωμένος κατά κύριο λόγο στην προστάτιδα θεά της αρχαίας Αθήνας, τη θεά Αθηνά. Εντυπωσιακά ήταν, εκτός απ’ τον Παρθενώνα, κι όλα τ’ άλλα μνημεία της Ακρόπολης, όπως τα Προπύλαια, ο ναός της Απτέρου Νίκης και το Ερέχθειο με τις Καρυάτιδες.

Η θέα από τον βράχο ήταν μοναδική! Από εκεί ψηλά είδαμε το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στον λόφο του Λυκαβηττού και την Πνύκα, θέση στην οποία συγκαλούνταν η «εκκλησία του Δήμου», δηλαδή η συνέλευση των Αθηναίων στα αρχαία χρόνια όπου αποφάσιζαν για τα «κοινά». Σ’ αυτόν τον ιερό χώρο έχουν αγορεύσει σπουδαίοι πολιτικοί, στρατηγοί και ρήτορες, όπως ο Θεμιστοκλής, ο Περικλής, ο Δημοσθένης αλλά και στην πιο σύγχρονη εποχή ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Έκπληξη μας έκανε και το Ωδείο του Ηρώδη του Αττικού, το τελευταίο μνημειακό οικοδόμημα που χτίστηκε κατά την αρχαιότητα στην περιοχή της Ακρόπολης και όπου σήμερα φιλοξενεί σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Με τη βοήθεια των ξεναγών μας μάθαμε πολλά πράματα για την ιστορία όλων των μνημείων και είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε την έπαρση της ελληνικής σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, μιας και συνέπεσε η ημέρα της επίσκεψής μας με τον εορτασμό της 78ης επετείου απελευθέρωσης των Αθηνών απ’ τους Γερμανούς στις 12 Οκτωβρίου του 1944.


Γεμάτοι περηφάνια για τον ελληνικό μας πολιτισμό, θα θέλαμε να κλείσουμε το άρθρο μας με την ευχή να επιστραφούν σύντομα στη χώρα μας οι αρχαιολογικοί μας θησαυροί που κλάπηκαν πριν πολλά χρόνια από τον λόρδο Έλγιν και βρίσκονται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο!


Οι μαθητές/τριες
ΣΤ1 & ΣΤ2